Ehető virágok
Ehető virágok
Bodzavirág
Hatóanyagai: tutin, nyálka, cukor, kolin, enzim.
Gyógyhatása: izzasztó, vizelethajtó, vértisztító, köhögéscsillapító, légúti megbetegedések ellenszere, enyhe hashajtó.
Felhasználása: szörp, bor, rántva, tea.
Ibolya
Hatóanyagai: nyálka, keserű anyag.
Gyógyhatása: nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő.
Felhasználása: kandírozva, szirup, salátába, süteménybe, tea.
Körömvirág
Hatóanyagai: karotin, szaponin, keserű anyag, glikozida, szalicilsav, ásványi anyagok.
Gyógyhatása: sebgyógyítás, gyomor-, bélfekély enyhítése, az emésztés serkentése.
Felhasználása: ételfestő, saláta; sajt, vaj, tojás pástétomba.
Százszorszép
Hatóanyagai: nyálka, csersav, szaponin
Gyógyhatása: vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító, izzasztó
Felhasználása: saláta, édesség, teába, mártás