Nemcsak cukorbetegeknek
5.rész
Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!
A kilónként 39 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar.
Koleszterin ügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes illóolaja megsemmisül.
A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.
100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma jelentős.
A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti!
Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lilafajta a megfelelőbb.
Egyszerű szénhidrátok és cukrok szerepe az emésztésünkben
A mandulában és szezámmagban található fehérje kalória értéke 19%
Nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet
Burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukorica pehely, rizspehely,
Fehér kenyérfélék (kifli, zsemle), abonett, ostya, kekszek, édes műzli, tejberizs, fehérliszt kalács, szőlő
Lassabban emelik a vércukorszintet
Barna kenyér, natúr (cukormentes) ivólé, tej, joghurt, kefír, graham, durum v.teljes kiőrlésű lisztből készült tészták (spagetti, makaróni)
Nagyon lassan emeli a vércukorszintet
Lencse, szója, dió, mogyoró, korpás műzli, főzelékek (kivéve: burgonya, sütőtök, s.répa), paprika, paradicsom.
Alma, citrom-különösen ajánlott
Ananász, zöldbanán, birsalma, cseresznye, eper, görögdinnye, grapefruit, kiwi, körte, málna, meggy, narancs, mandarin, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva-mértékkel ajánlott
Szőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok-minimális mennyiségben, vagy sehogyan sem, inkább kerülendő
Zöldségek fogyasztása:
Articsóka, kelbimbó, cékla, cukkini, csicsóka, endívia, fejes retek, fekete retek, karalábé, karfiol, kapor, fejes káposzta, vörös káposzta, kekláposzta, kínai kel, mangold, metélőhagyma, padlizsán, paradicsom, paraj, patiszon, petrezselyem zöldje, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rebarbara, retek, sárgarépa, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika
Csírák Mungóbab csíra, zsázsacsíra, lucernacsíra, retekcsíra, mustármagcsíra
–különösen ajánlott
Bab, borsó, brokkoli, burgonya, csicseriborsó, fokhagyma, kukorica (főzni való) - mértékkel ajánlott
Lencse, sütőtök, szójabab, torma, zöldborsó - kis mértékben ajánlott, vagy kerülendő
Gabonafélék és belőlük készült élelmiszerek:
Abonett, barna kenyér, búzacsíra, rozsos kenyér, grahamkenyér, graham liszt, hajdina, köles, korpás zsemle, korpovit, lenmagos kenyér, barna rizs, zabkorpa, zabpehely-különösen ajánlott
Burgonyakeményítő, búzadara, fehér kenyér, félbarna kenyér, réteslap, száraztészta (2/4 tojásos), zab, zsemle, zsemlemorzsa- mértékkel ajánlott
Briós (cukros), babapiskóta, fonott kalács, HT keksz, kétszersült –kerülendő,kismértékben ajánlott
Busa, csuka, harcsa, fogas, tonhal, halkonzervek természetes lében-különösen ajánlott
Heck, kagyló, makréla, ponty, tonhal-mértékkel ajánlott
Olajos halkonzervek-kerülendők, kis mértékben ajánlottak
Csirkehús, - különösen ajánlott
Borjúhús, csirkemáj, fácánhús, sovány marhahús, pulykahús, sertéshús -mérsékelten ajánlott
Bárány, kacsa, liba, nyúl, pacal, sertésmáj -kerülendő vagy kismértékben ajánlott
Felvágottak:
Baromfi párizsi, baromfi virsli, csirkesonka, gépsonka, májkrém, mortadella, pulykafelvágott, sonkaszalámi, tavaszi felvágott, téliszalámi, zala - mérsékelen ajánlott
Tejtermékek:
0,1-1,5% tej-különösen ajánlott
Diétás gyümölcsjoghurt, sovány sajtok, sovány joghurt, köményes sajt, mackó sajt, óvári sajt, 2,8 % tej, zsírszegény túró, 12% tejföl, tolnai sajt–mérsékelten ajánlott
Bakony camambert, boci tubosos, trappista, habtejszín, joghurt, kefír, parmezán, karaván, édesített tejek, kávétejszín, sűrített tej, 20%-os tejföl, túró rudi - kismértékben ajánlott vagy kerülendő
Tojás: inkább a tojásfehérje -különösen javasolt, a sárgája-mérsékelten ajánlott
Napi 1 lágytojás ajánlott
Zsíradékok:
Dió olaj, lenmagolaj, olívaolaj,Delma light, rama créme bonjour - különösen ajánlott
Delma margarin, étolaj, flóra, héra, party vajkrém, rama, liga, libazsír,francia vaj, -mérsékelten ajánlott
Gesztenye, kesudió,paradió -különösen ajánlott
Sós mogyoró-nem ajánlott
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Most akkor a tonhal különösen ajánlott vagy mértékkel ajánlott ?
(erről a hibáról könnyű volt megismerni, hogy más weblapról származik a cikk)
ellenőrzés nélküli cikk
(Fekete Zsigmond, 2020.05.03 14:35)