Dió az Alzheimer-kór kezelésben
A koleszterincsökkentő étrendben a friss diónak, mogyorónak és mandulának bizony fontos szerepe van, ugyanis ezek a száraz gyümölcsök telítetlen zsírsavakban gazdagok, s egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint.
Elég, ha számon tartjuk, mennyi teljes zsírt és kalóriát tartalmaznak, s így fenn tudjuk tartani étrendünk egyensúlyát. A friss diónak, mogyorónak, mandulának és egyéb olajos magvaknak rövid a szezonja, s ezt ki kell használnunk. Ezeknek a csonthéjas gyümölcsöknek igen eredeti és érdekes az összetétele. Zsírban (36-51 %), elsősorban telítetlen zsírsavakban gazdagok, ez utóbbiak a benne található zsírsavak kilencven százalékát képezik.
Fehérjetartalmuk (8-11 %) jócskán meghaladja a többi gyümölcs fehérjetartalmát. Energiatartalmuk is sokkal jelentősebb (100 g gyümölcsben 385-525 kcal – 1605-2195 kJ található). Sokkal táplálóbbak is.
Magas az ásványi anyag- (főként magnézium-) és vitamintartalmuk (főleg E és B vitamin). A friss dió, mogyoró és mandula így elsődleges étrend-kiegészítő. A legutóbbi kutatások szerint zsírösszetételük, magnéziumtartalmuk és magas (5-6 %) rosttartalmuk jóvoltából az olajos magvak jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre.