Az Éltetőforrás…….Az Életért
Alzheimer kór megelőzése
Az Alzheimer-kór memóriavesztéssel járó progresszív betegség, kimutathatóan az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás eredménye.
Fontos, hogy tisztában légy vele, milyen egészségi zavarok növelik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás és a depresszió. Ha nem küzdesz hasonló kórokkal, vagy orvosi segítséggel karbantartod őket, az Alzheimer-kór kialakulásának esélye jelentősen csökken.
A szellemi képességek hanyatlása időskorban természetes. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor már az önellátás is problémát jelent, amikor szükség van külső segítségre, támogatásra, ápolásra. Javasolt, hogy a családtagok már a kezdeti tünetek észlelésekor forduljanak szakemberhez, a betegség korai felismerésének ugyanis nagy a jelentősége. Számos gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre a betegség enyhítésére, a megelőzés pedig számos alternatív lehetőség. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobbak az eredmények.
Gyakran a szorongás, a depresszió és más lelki folyamatok állnak szellemi hibáink mögött, s nem feltétlenül a demencia felelős értük. Azok, akik szorongással és depresszióval küzdenek, általában kevésbé képesek koncentrálni, így jóval többször hibáznak. Számukra megoldást jelenthet a kevesebb munka, a nyugodtabb körülmények megteremtése és a fokozottabb koncentráció az élet minden területén.
Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 4 millió Alzheimer-kórban szenvedő - végső soron gyógyíthatatlan - beteget tartanak nyilván, és a szakemberek szerint ez a szám a II. világháborút követő évek megnövekedett gyermekvállalási hajlandósága nyomán született baby boom nemzedék korosodásával minden bizonnyal megtöbbszöröződik.
Magyarországon több, mint kétszázezer ember szenved ebben a betegségben. A hatvanöt év felettiek 5 százalékát és a nyolcvan év fölöttiek 20 százalékát érinti. Szakemberek szerint a betegség előfordulásának esélyét megnövelheti egy fejsérülés vagy egy nagyobb trauma.
Prevenció a legfontosabb! A korai felismeréssel éveket nyerhetünk……..
Az Én javaslatom, tanácsom egyszerű és olcsó módszer, és hosszú távon fejti ki hatását és egy életen át tartó nagyon jó életmódot nyújt azoknak, akik változtatni és megelőzni szeretnének az életükön.
A zöld és a fekete tea gátolja több, a memóriával kapcsolatos kulcsfontosságú enzim működését. A kutatók szerint a tea az Alzheimer-kór kezelésére alkalmazott gyógyszerekhez hasonló hatást fejt ki.
Az Alzheimer-kóros beteg agyában csökkent mennyiségben van jelen az acetilkolin nevű anyag, amely fontos információ-, üzenetközvetítő molekula.
Miért éppen a zöld teát ajánlom?
Mert népszerű és olcsó alternatíva a kór megelőzésére és a már kialakult betegség korai kezelésére.
Alzheimer-kórt részben a béta-amiloid peptidek túltermelődése váltja ki, ezért a betegség hatékony ellenszere lehet a fehérje termelődésében kulcsszerepet játszó béta-szekretáz gátlása is. A zöld tea enzim-gátló hatása gátolja bizonyított és hosszantartó hatást érhetünk el a fogyasztásával. (a fekete tea is jó,de kevesebb benne az enzim-gátló)
A zöld tea több, mint védőital!
Miért fontos a megelőzésben a táplálkozás során bevitt alkotóelemek minősége és mennyisége? Miért ajánlom az élőtáplálékot?
Mert a spenót, a brokkoli vagy a kelbimbó gazdagon tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek magas C- és E-vitamin-tartalmuk miatt megóvhatnak az általában idősödő korban jelentkező, memória- és felismerési zavarokkal járó Alzheimer-kórtól.
Erre következtetnek abból a fölmérésből, amit 850, 65 év feletti, a kórtól mentes páciensen végeztek 7 éven keresztül. A megfigyelés végére azon pácienseknél, akik étrendje az évek során a nagy arányban tartalmazott E-vitamint, 70%-kal kisebb mértékben jelentkeztek a kór tünetei, mint E-vitaminban szegény táplálékot fogyasztó társaiknál.
A nem természetes formában szedett vitamin-kiegészítők fogyasztása ezzel szemben nem járt hasonlóan kedvező hatással.
(egyéni étrend és táplálkozási tanácsokat személyre szabottan, külön kérésre készítek)
Több éves tapasztalatom alapján ajánlom még megelőzésképpen, rendszeres fogyasztásra Ginkgó biloba teát melynek gyógyászati jelentőségét felfedezve a világ minden táján elkezdték termeszteni és hasznosítani.
A Ginkgo biloba levél flavonoid hatóanyagai hozzájárulnak a keringési rendszer normál működéséhez , a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához , ezáltal hozzájárulnak az időskori agyműködés megfelelő szinten tartásához. Jó hatással bír a perifériás keringésre, megszűnteti a hideg láb és kéz érzetet,a fülzúgást, és a szédülést. A ginkgo flavonidok antioxidáns hatása révén leköti, illetve semlegesíti a szervezetben lévő szabadgyököket is.
Galagonya –„Izzik a galagonya” igazi csodaszer
A galagonyát az ókorban még nem nagyon használták gyógyításra, de középkori gyógynövénykönyvekben már szerepel, s IV. Henrik francia király rendszeresen fogyasztotta szörpként. Elsősorban szíverősítő hatása ismert, de sokan nyugtató, erősítő hatást is tulajdonítanak e vadon termő növénynek, szinte minden része hasznosítható, a levele, a virága és a gyümölcs is.
Az első világháborúban a galagonya magját megszárították, megpirították, megőrölték és kávét főztek belőle és ezt adták a katonáknak reggeli kávé helyett.
galagonya közvetlen nyers fogyasztásra csak dércsípés után alkalmas!
Gyógyhatása: A galagonya hatóanyagait a növény virágos hajtásvégeiből, illetve piros bogyó terméséből vonják ki.
Teája ajánlott minden 40 év felett azoknak, akik dohányoznak, rendszertelenül táplálkoznak, stresszes életet élnek.
Növeli a szív koszorúereinek véráramlását, fokozza az összehúzódások erejét.
Ideges eredetű szívpanaszok, egyes ritmuszavarok, valamint a keringési funkciók általános javítására alkalmas.
Fokozza a szívizom anyagcseréjét, valamint jelentős antioxidáns hatása is van.
Felhasználható a szívizom-degenerációval, koszorúér elmeszesedéssel járó ún. öreg szív,kezelésére is.
Hatása lassan alakul ki, így hosszantartó alkalmazása ajánlott.
Receptjeim:
Galagonya tea
Elkészítés és alkalmazás: napi adagja 3-5 gramm, forrázatot készítsünk belőle.
Langyosan, naponta 2-3 csészényi fogyasztható. Reggel lefőzöm galagonya teát és termoszban tartva tárolom, így mindig tudom langyosan inni. Szeretem a savanykás ízét,mert kiváló szomjoltó, de ízesítve is kellemes italt nyerhetünk belőle.
A gyógyhatás eléréséhez legalább 6 hétig szükséges iszogatni. Csökkenti a magas koleszterin és triglicerin szintet is.
Galagonya mint zsírmegkötő ! Főzéskor, dobjunk a levesbe, pörköltbe 2-3 szem galagonyát. Az ételek ízét nem befolyásolja, sőt megköti a káros zsírokat, így egészségesebb ételeket tehetünk asztalunkra.
Galagonya befőtt és ivólé-hidegen
Hozzávalók: 1 kg dércsípte galagonya bogyó,20 dkg nádcukor, vagy akácméz, tartósítószer
Elkészítése: A jól megtisztított és megmosott bogyókat egy tálba tesszük, megszórjuk nádcukorral és 1 mk. kanál tartósítószerrel. Jól megkeverjük, és lefedve állni hagyjuk.2-3 napig hagyjuk macerálódni és mindennap legalább 1x átkeverjük. Végül szűrőkanállal kiszedjük a bogyókat és üvegekbe rakjuk és lezárjuk. A levet pedig üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Két hét múlva fogyaszthatjuk.
Nagyon finom, vízzel hígítható italt fogyaszthatunk nap, mint nap. Kiváló fejfájás csillapítószerként ismert és bevált házi szer.
Kedves Klubtársak!
Remélem sikerült benneteket meggyőznöm, hogy 50 év felett sokkal több odafigyelésre még egészségesebb és egészségtudatosabb életmódra van szükség ahhoz, hogy minden téren megállítsuk, illetve szebbé tegyük a következő félévszázadunkat is. Egy régi ám igaz mondást, amit Édesanyámtól hallok gyakran hagytam legvégére „Kislányom, nem az öregkort megérni nehéz, hanem azt megélni, nap, mint nap „összeállni” és megbékélni önmagunkkal.”
További jó egészséget kívánok!
Az Éltetőforrás nevében: Szabadfalvi Éva
Kelt:Budapest, 2010.június 17-én.
furosemide oral pill
(annodia, 2022.10.17 02:48)